Slik gjenoppliver du en druknet mobiltelefon

Har du sølt vann på eller gitt smarttelefonen din en ufrivillig dukkert? Det kan være håp, men du må handle raskt.

druknet mobil
"druknet" mobil
Tid:
ett til to døgn
Vanskelighetsgrad: Lett
Utstyrsliste:

papir/håndkle, rå ris i en pose, (eventuelt støvsuger) og en dose flaks og tålmodighet :-)

 • Steg 1

  Fjern strømkilder. Det første man bør gjøre når elektronikk er blitt fuktig er å fjerne strømkilder for å minimere skade.  Det beste er å ta ut batteriet. Hvis batteriet ikke lar seg fjerne enkelt (som på en Iphone), bør du istedenfor prøve å skru av telefonen. 

 • Steg 2

  Fjern løse komponenter. Ta også ut SIM-kort og eventuelt minnekort hvis det lar seg gjøre. Fjern eventuelle øretelefoner og deksler etc., slik at telefonen får luftet seg og fuktighet kan slippe ut. 

 • Steg 3

  Tørk bort synlig vann/væske med håndkle eller papir. Eventuelt kan man bruke en støvsuger for å suge ut vann. Ha i bakhodet at mobilen må behandles på en måte som forhindrer at fukt trekker lenger inn. Det er derfor ingen god idé å riste mobilen eller å bruke hårføner. 

 • Steg 4

  Hjelp mobilen med å bli kvitt resterende fukt. En mulig metode er å fylle en pose med rå ris (eller noe annet fukttiltrekkende som ikke skader mobilen), for så å legge mobil og batteri oppi posen, nedi risen, og deretter lukke posen. La mobilen ligge i posen med i ris i minst 24 timer, og vend den innimellom. Det er også mulig å bruke en stekeovn til å "bake" ut fuktigheten som har satt seg lang inn og ikke direkte blir eksponert for luft. Stekeovn bør kun brukes på telefoner hvor man kan fjerne batteriet. Ved bruk av stekeovn er det viktig å forsikre seg om at temperaturen ikke overstiger 70 grader. For høy varme vil kunne gjøre skade på mobilen. En annen metode  for å bli kvitt fukt er å la mobilen bli liggende og lufttørke i noen dager. 

 • Steg 5

  Først når fukten er borte kan du sette batteriet på plass og prøve å skru på mobilen. Det kan ta to til tre døgn (litt kortere med risposen) før fukten er borte. Her er det viktig å være tålmodig, slik at man ikke ødelegger telefonen ved å sette inn batteriet/skru på telefonen for tidlig. All strøm som tilføres fuktig elektronikk har potensialet til å lage permanent skade på telefonen.  

 • Steg 6

  Hvis telefonen slår seg på, men touch-skjermen ikke reagerer på berøring, fungerer det på noen telefoner å gjøre følgende: ta ut batteriet, hold inn AV/PÅ-knappen i ett minutt, sett batteriet tilbake og slå telefonen på. Gjenta dette flere ganger hvis det ikke hjelper den første gangen. 

 • Steg 7

  Hvis telefonen ikke kommer til seg selv inne en uke vil det antageligvis være behov for å ta kontakt med et mobilverksted eller lignende.

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør som kan hjelpe deg!

Hva vil du fikse?