Preparer og fiks skiene miljøvennlig

Fra tid til annen må man preparere skiene og det finnes da mange alternativer der ute. Vil du være helt sikker på at du er miljøvennlig bør du bruke stålsikling.

stålsikling
Tid:
15-20 minutter
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Utstyrsliste:

Stålsikle, Stål- eller bronsjebørste og smøreprofil/bord

Det er flere måter å preparere skiene sine på, alt fra glider til pulver. Men vi ønsker å se nærmere på et mer miljøvennlig alternativ som har dukket opp de siste årene, nemlig stålsikling. Vanskelighetsgraden er noe større enn ved tradisjonell preparering, så om du ikke føler deg helt sikker bør du kontakte en profesjonell aktør som kan lære deg riktig teknikk eller gjøre det for deg. Men det er likevel fullt mulig å gjøre dette selv. Kort fortalt går stålsikling ut på å skrape av det tørre/oksiderte belegget under skiene som kommer etter at skiene har blitt brukt en tid. Du får da frem frisk polyetylen med en glatt finish, noe som gir gode glidegenskaper.

OBS: Feil teknikk eller bruk av stålsikle kan føre til store skader på skiene. Be heller om hjelp hvis du ikke føler deg sikker på teknikken. 

 

 

 • Steg 1

  Fest skien godt fast i en stabil smøreprofil eller et bord. Du bør ha godt lys når du starter arbeidet.

 • Steg 2

  Stålsiklen legges i en lav 45° vinkel mot skien. Stålsiklen dras så i en forholdsvis rask bevegelse fra skituppen og bakover, ca. halve skien i ett drag. Flytt deg så til enden av skien og ta siste halvdel fra der du slapp i ett drag. Dette gjentas til skisålen er helt plan. Husk at kreftene brukes i skiens lengderetning, altså ikke trykk hardt ned mot sålen når du sikler.

 • Steg 3

  Avslutt deretter med ca. 15-20 drag hvor du benytter en myk stål- eller bronsjebørste. Dragene skal gå fra tuppen av skien og bakover.

   

   

  Her får du en enkel videoinnføring i teknikk og riktig fremgangsmåte ved stålsikling av ski:

  Kilde: www.norskeski.no

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør til å hjelpe deg!

Hva vil du fikse?