Utstyrsliste: Klut, grillrens, grillbørste, nøytral matolje, nål, tørkepapir.

Antatt tidsbruk: 5-10 minutter etter bruk, ca 1 time en gang i året

Har du kjøpt deg en ny grill er du sikkert interessert i å holde den i god stand så lenge som mulig. Her er tipsene til hvordan du gir grillen et langt liv.

Før du bruker grillen for første gang:

  1. Vask grillen innvendig og utvendig med fuktig klut.
  2. Poler grillen utvendig med grillrens tilpasset grillens materiale (for eksempel emalje). Da får du en beskyttende hinne som gjør grillen enklere å rengjøre senere.
  3. Vask grillristen, legg den tilbake i grillen og la den ”brenne” ved høy varme i 10-15 minutter.

Rengjøring etter bruk:

  1. Børst grillristen mens den fortsatt er varm, da er det mye lettere og det sliter mindre på børsten.
  2. Rengjør grillen på utsiden med en fuktig klut med såpevann, tørk av med tørr klut.

Slik tar du vare på grillbørsten:

  1. Velg en grillbørste med hår av rustfritt stål eller messing. Har du støpejernsrist, bør du bruke en svamp.
  2. Skift grillbørste minst én gangiI året, så du ikke får hår fra den i maten.
  3. Tørk av grillbørsten med en klut vætet i nøytral olje før bruk.

Slik tar du vare på grillristen:

  1. Smør grillristen med tørkepapir fuktet med nøytral matolje før og etter bruk.
  2. Etter bruk bør grillristen børstes ren, og kan settes inn med en egen olje som beskytter risten.

Slik tar du vare på støpejernsrister:

  1. Bruk aldri stålbørste på støpejernsrister, men børster med hår av messing eller rustfritt stål.
  2. Smør over- og undersiden godt med nøytral olje etter bruk for å unngå rust.
  3. Rengjør grundig med jevne mellomrom: Legg risten i glovarmt såpevann. Skyll og legg risten tilbake på grillen. ”Brenn” risten på høy varme i 15 minutter, og fjern resterende skitt med grillbørsten. Til slutt smører du grundig med nøytral matolje.

Slik renser du grillbunnen og brennerne på gassgrillen:

  1. Rengjør brennerne med en grillbørste for å unngå at dysene blir tette. Bruk en annen børste enn den du bruker på grillristen, ellers havner fett og matrester i dysene.
  2. En gang i året bør du ta brennerne ut av grillen, vaske og rense hullene med en nål. Tørk dem med tørkepapir før du legger dem tilbake i grillen.

Jevnlig utvendig vedlikehold av grillen:

  1. Spray grillrens på grillens utside.
  2. Rengjør med en klut eller bløt svamp.
  3. Puss over med tørr klut.

Dette vil løse opp fett og annen skitt, og gi grillen en beskyttende hinne som gjør grillen enklere å rengjøre senere.

 

Husk å kontrollere gasslangen på gassgriller:

  1. Se etter rifter over hele slangen, skift slangen hvis du finner den minste rift.
  2. Er du i tvil om slangen lekker kan du teste det med såpevann: Smør litt og litt av slangen med såpevann. Ser du bobler må du skifte slangen.
  3. Kontroller manifolden: Åpne lokket på grillen, sett den et sted med god ventilasjon og tenn gassen. Lukt deg fram til om det er lekkasjer. Du kan også smøre tilslutningen av slangen og ventiler med såpevann og se etter bobler. Gjør du det må du skifte ut manifolden.

 

Kilde: http://www.webergrill.no/community/grillskole/vedlikehold.aspx

 

 

Forbehold om innhold