Gamle lamper får nytt liv

Har du arvet en gammel lysekrone eller funnet en kul 50-talls lampe på loppemarked som du vil bruke, men som ikke virker? På lampeverkstedet til Majorstuen Elektriske i Oslo repareres både gamle og nye lamper.

Jerzy Grzegorz Krason hos Majorstuen Elektriske
Tid:
Vanskelighetsgrad:
Utstyrsliste:

Dette kan du gjøre selv:

  • Sjekke lyspæreholderen for støv og rust innvendig.
  • Sjekke at ledningen er hel uten rifter og hull
  • Vedlikehold som å pusse messing og kobber eller andre metaller på lampen.
  • Bruke anbefalte lyspærer med riktig Watt-styrke
  • Velg dimbare lyspærer til lampe med påmontert dimmer

 

Dette bør du få hjelp til:

  • Bytte ødelagte og rustne lyspæreholdere
  • Bytte til nye ledninger innvendig i lampen
  • Reparasjoner som medfører utskifting av deler med sveising, lodding osv
  • Trekke om lysekrone med nye ledninger

 

Majorstuen Elektriske på Majorstuen i Oslo har eksistert siden 1927 og er landets største lampebutikk. I tillegg til å selge nye lamper og forskjellig interiør, har butikken også et stort utvalg av gamle restaurerte lamper. Alt fra flere hundre år gamle vakre klassiske lysekroner til stilfulle art deco-lamper og lamper fra forskjellige tiår. På bakrommet har Majorstuen Elektriske et lampeverksted hvor du kan levere inn lamper til reparasjon.

 

På verkstedet sitter mekaniker Jerzy Grzegorz Krason og reparerer lampene. Han er en tusenkunstner med lamper, og det er ikke ofte det kommer inn en lampe han ikke kan fikse. Her skiftes gamle brannfarlige ledninger ut med nye, lampene får nye pæreholdere og brytere. Har lampen fått ødelagt eller mangler en liten del, så er det ikke utenkelig at Gregor finner en erstatning eller en gammel autentisk del i en av sine mange skuffer. Det loddes, kuttes, sveises og limes på verkstedet. Det er ikke få lamper som får forlenget levetid her hver uke. Gamle lamper som ikke lar seg reparere, kan gjøre nytte som deler som andre lamper trenger.

 

Gamle ærverdige lysekroner i messing og krystall blir trukket om med nye ledninger. Er de blitt litt vindskjeve eller trenger å bytte ut deler, så ordnes det også. Arvede bordlamper i messing får byttet til ny ledning, bryter og pæreholder. Har du en touch-lampe som ikke virker mer? Gregor setter på ledning med bryter så du kan fortsette å bruke lampen.

 

– Det er viktig å vedlikeholde de elektriske delene i lampene, og bytte ut ødelagte deler med nye, forteller Gregor. – Mange fortsetter å bruke lamper som er delvis ødelagte, og det kan være brannfarlig. En gang satte jeg på ny ledning på en lampe etter kundens ønske. Jeg anbefalte kunden også å skifte ut lyspæreholderen fordi den var dårlig. Dette ønsket ikke kunden. Han ringte senere og fortalte at det det hadde brutt ut brann hjemme som hadde startet i lampen. Det hadde ikke skjedd hadde vi skiftet ut pæreholderen med en ny.

 

– Jeg får også inn lamper på verkstedet hvor kunden har forsøkt å reparere den selv først, og ikke lykkes. Noen ganger har de da for eksempel ødelagt lyspæreholderen som kanskje var litt skjev i utgangspunktet fullstendig. Noen kunder bruker også tape for å reparere ødelagte ledninger. Det anbefaler vi ikke. Da er det bedre å bruke noen kroner på å sette på ny ledning.

 

– Det er viktig å bruke riktige lyspærer til lampen, poengterer Gregor. – Vi har for eksempel hatt kunder som har satt billige lyspærer i spot-lysskinner beregnet på en type Halogen-lyspærer, for å spare penger.  Dette medførte at alle pæreholderne ble svidd innvendig og måtte byttes ut. Dette er også brannfarlig.

 

– Mange kommer også med lamper en delvis ødelagt ledning, som kanskje også er gammel og ikke jordet. Her bytter vi helst ny ledning i hele lampen, hvis den er gammel og ikke jordet.

 

Mange nye lamper selges uten ledning med bryter og støpsel. Folk må selv kjøpe ledning, bryter og støpsel, og få det satt på lampen. Her er det viktig å vite hva man gjør, slik at det er brannsikkert.

 

Har du en gammel lampe med spesielt stativ til skjerm, og hvor skjermen er ødelagt? Her kan du få byttet til en moderne pæreholder som gjør at lampen kan kle seg i dagens lampeskjermmodeller.

 

Hos Majorstuen Elektriske kan du også spesialbestille lampeskjermer til gamle lamper. Har du for eksempel en gammel stålampe med traktform øverst som krever en spesiell type lampeskjerm, en reflektorskjerm som legges på toppen av lampen, kan du få spesiallaget en nøyaktig maken skjerm i et stoff du velger selv. Det koster litt ekstra, men da har du også glede av lampen i mange flere år.

 

Innehaver av Majorstuen Elektriske, Bente-Lill Viste, har en stor personlig interesse for retrolamper fra forskjellige tiår. I butikken repareres utallige flotte retrolamper som får nye eiere via Majorstuen Elektriske, i stedet for å ende i søpla. For Bente-Lill Viste er det miljøvennlige med å «redde» og restaurere retrolamper viktig, og det å ha verksted i butikken for å tilby kundene reparasjon av gamle og nye lamper. Bente-Lill Viste forteller at den første eieren av forretningen også hadde hatt tanken om å reparere lamper den gangen butikken ble startet. På den tiden var det vanlig å ta vare på det man hadde. Man kjøpte gjerne en ting som skulle vare livet ut.

 

Har du en lampe som du sliter med å finne lyspærer til? Ikke gi opp håpet. I tillegg til å selge og reparere lamper har også Majorstuen Elektriske et veldig stort utvalg av lyspærer. Flere av disse importeres fra utlandet. Her finner du også lyspærer som ikke selges i andre butikker.

 

Hva koster det å reparere en lampe? Prisen er avhengig av hva som feiler lampen, og hvor lang tid det tar å reparere den. Be gjerne om et prisoverslag på forhånd. Husk at i Norge må man betale moms på reparasjoner.

 

Å trekke om en lysekrone med nye ledninger og skifte pæreholdere er gjerne flere timers jobb, forteller Jerzy Grzegorz Krason. Ofte må lysekronen demonteres helt og alle ledd skrus fra hverandre. Det kan være litt av et tidkrevende puslespill å sette den sammen igjen etterpå. 

 

 

Tekst og foto: Ingunn Lund-Vang

 

HER KAN DU KOMME I KONTAKT MED MAJORSTUEN ELEKTRISKE

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør som kan hjelpe deg!

Hva vil du fikse?