Juan bytter såler og hæler, syr nye sømmer, reparerer revner, renser og smører. Sko som ellers ville blitt kastet, kan vandre rundt i årevis etter at han har fikset dem. Å ta vare på skoene, er både bra for miljøet og føttene dine.

– Bytter du sko for ofte, rekker de ikke å forme seg etter føttene dine. For hvert nye skopar du kjøper, blir foten presset inn. Derfor bør du ikke bytte sko for ofte. Det beste er å ta vare på de skoene du har, da får du vakre føtter, sier Juan, som driver i Skomaker’n i Oslo sammen med broren sin.

Kjøp smart, ikke dyrt

Når du kjøper sko, er det lurt å bruke litt tid på velge sko. Kjøper du god kvalitet, kan du ha dem lenge. Men det er ikke slik at prislappen nødvendigvis sier noe om kvaliteten på skoen.

– Dyre sko pleier ikke å være så bra, for det er gjerne merket man betaler for, ikke kvaliteten. Ofte kan billige sko være bedre enn dyre, sier Juan.

Juan deler gjerne sine beste tips:

– Se på tykkelsen på skinnet, og dra i det. Er det tykt og fast, er det et godt tegn. Sjekk om sålen inne i skoen er av skinn og har skinnmerke. Da pleier skoene å være bra.

– Hva er det rareste du har fått inn?

– Det var en dame som kom inn med en eldgammel sko. Læret så nesten ut som papir, det var så tynt. Likevel ville hun ha den fikset, fordi mannen hennes elsket de skoene. Det eneste jeg kunne gjøre var å olje læret, forteller Juan.

Han forteller at han ennå ikke har fått inn en sko han ikke har kunnet fikse. Du kan også få reparert en hel del andre ting hos skomakeren.

– Vi fikser mye rart. Persienner, paraplyer, vaser og stativer. Kort sagt, det meste som kan limes og sys.

Drømmer om sko

For Juan finnes det knapt noe viktigere enn sko.

– Sko er livet mitt! Det hender ofte at jeg drømmer om sko. Når jeg treffer folk, er skoene det første jeg ser på. Skoene sier mye om hvem folk er. Noen er ikke så opptatt av hva de tar på seg, mens andre ser skoene sine som et kunstverk.

Dette kan du gjøre selv

  • Holde skoene rene
  • Smøre med skokrem
  • Impregnere

  • Dette kan du få hjelp til

  • Skifte såle
  • Bytte hæl
  • Rifter, revner og hull
  • Behandling av overflaten

 

 

Forbehold om innhold