Skarpeste kniven i skuffa

Er favorittkniven blitt sløv slik at den ikke fungerer like godt som før? Du trenger ikke kjøpe ny.

Verena Dosvik

Riktig sliping gjør kniven skarp igjen

– Vi merker at kundene er blitt mer miljøbevisste og ønsker å ta grep for å spare miljøet. Dette er en god måte å bidra til et samfunn som har mer fokus på å ta vare på det du har, sier Trude Nygård ved Jernia Eggen.

Hos Jernia Eggen er det Trude som tar i mot slitne og uskarpe kniver. – Det kommer inn litt forskjellig, og noen kniver har store kutt. Men vi får slipt dem så de blir nesten så gode som nye, forteller hun.

Spisskompetanse

– Vi sliper kniver med rett egg, og vi måler vinkel på knivegg før sliping så vi sikrer at det blir riktig.

– Det kommer inn litt forskjellig, og noen kniver har store kutt. Men vi får slipt dem så de blir nesten så gode som nye.

Trude Eggen

Verena Dosvik
Vinkel
Verena Dosvik
Billedtekst

– Vi sliper kniver med rett egg, og før sliping måler vi vinkelen på knivegg så vi sikrer at det blir riktig.

Trude sliper og kjenner på eggen til hun er fornøyd. Mange har favoritt-kniver på kjøkkenet, og da er det frustrerende når den ikke fungerer som den skal.

Stikk innom Jernia eller andre knivslipere og ta en prat med de ansatte. De vil hjelpe deg, slik at du ikke trenger å gå til innkjøp av nye kniver.

En skarp kniv forhindrer ulykker

Mange er redde for skarpe kniver, men det er de uskarpe som forårsaker flest ulykker på et kjøkken. Hvis kniven er sløv, legger man gjerne mer trykk på den. Da kan være skummelt hvis kniven sklir.

Skarpe kniver er desidert best når man jobber på et kjøkken. Snakk med de beste kokkene, eller hverdagskokken. De vil alle være enige om at de beste knivene er de som er skarpe.

Ta vare på knivene

Du kan slipe knivene selv. Redskapet du bruker er litt avhengig av type stål på kniven. Det viktige er at du bruker samme type redskap til kniven, slik at det ikke påvirker kniveggen. Hvis kniven ikke lenger blir skarp når du sliper, anbefales det at du går kommer til en profesjonell knivsliper. Ved godt vedlikehold forlenger du levetiden på knivene, og bidrar til at man ikke kjøper nytt hver gang ting blir slitt.

Riktig bruk og godt vedlikehold vil hjelpe deg å beholde favorittkniven i mange år.

Verena Dosvik
Trude Nygård sjekker en kniv etter sliping

Kniver uten rett egg

Brødkniver og andre såkalte serraterte kniver med bølgete egg er mer utfordrende å slipe. Ikke alle knivslipere har utstyr for å ta hånd om denne type kniver.

Undersøk derfor at knivsliperen du bruker har utstyr som passer til denne type kniver.

Undersøk derfor at knivsliperen du bruker har utstyr som passer til denne type kniver.

Ta vare på knivene

Det kan være lurt å investere i en magnetlist eller en knivblokk. Det er enkle måter å ta vare på knivbladet på. Ikke legg knivene hulter til bulter i skuffa. Da blir de sløve.

Kniver skal heller ikke vaskes i oppvaskmaskin. Bruk såpe og varmt vann, og tørk knivene godt.

Oppdager du rust på knivene, kan det være lurt å smøre dem med matolje . Tørk av med kjøkkenpapir før de settes på plass.

Tekst og foto: Verena Døsvik

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart