Gullsmeden

Gullsmed Møller reparerer det som er ødelagt, eller kan lage noe helt unikt av de edle metallene.

Verkstedet til Gullsmed Møller i Trondheim, gullsmedenMona Maria Løberg

Bjarne Møller og Linn Fahsing

Bjarne Møller møter meg i familiens forretning i Munkegata i Trondheim. Han er 7. generasjon som driver Gullsmed Møller, som ble etablert allerede i 1770 av Bjarnes forfar Engelbreth Møller.

Det var helt naturlig for Bjarne å overta forretningen. 

– Kom hjem fra Kalvskinnet skole, og heiv sekken inn her, forteller han.

Faren og bestefaren drev forretningen da han vokste opp, og han var ofte innom. Forbildene var der hele tiden, og han har alltid hatt lyst til å bli håndverker. 

– Rekrutteringa skjer ved middagsbordet, mener Bjarne.

Møllergården i Munkegata 3. Gullsmed Møller flyttet deler av sin virksomhet hit i 1910.

gullsmeden i Trondheim, fra 1770Ukjent fotograf. Eier: Trondheim byarkiv

Skape noe eget

– Vi lar ikke sølvet gå ned på golvet! forteller Bjarne engasjert.

Han vet godt at jeg kommer fra Naturvernforbundet, og trekker frem at de jobber med dyrbare materialer, hvor lite går til spille.

Hos den tradisjonsrike gullsmeden i Munkegata 3 er det butikk, men også verksted. Det er det ikke alle gullsmeder som har i dag. Det betyr at Møller kan reparere ting som blir utslitt, og smykker og sølvtøy kan formes om til noe nytt.

Kunder med en god idé, kan komme og få laget noe unikt av smykker de ikke lenger bruker. Materialene kan gjenbrukes, og få nytt liv.

Verkstedet til Gullsmed Møller i TrondheimMona Maria Løberg

– Håndverkeren kommer ofte inn for sent, og så er det vanskelig å gjennomføre, forteller Bjarne Møller.

Her kan man komme med en god designidé og få dem realisert, i tett samarbeid med håndverkeren. De vet hva som er mulig å få til.

Lovlig med dårligere kvalitet

Bjarne forteller at det på et tidspunkt ble lovlig i Norge å selge varer som inneholder mye mindre gull. Plutselig begynte de å få inn ting til reparasjon som inneholdt så lite som 1/3 gull, det vil si kun 9 karat.

– Og det er mye vanskeligere å reparere, sier Bjarne.

Endringen skjedde i 2010. Da ble «Lov om Guld-, Sølv- og Platinavarers Finhed og Stempling m.v.» opphevet, og erstattet med Edelmetalloven.

Før var det slik at varene kun skulle stemples hvis varene inneholdt minst 585/1000 rent gull, 830/1000 rent sølv eller 950/1000 rent platina. Nå ble kravene senket og det ble lovlig å markedsføre og selge gull som inneholdt så lite som 375/1000 gull, 800/1000 sølv og 850/1000. Man tillot med andre ord dårligere kvalitet.

I loven står det også at ”Kravet gjelder ikke varer som importeres fra annen EØS-stat og som lovlig omsettes som varer av edelt metall der.». Det betyr at importerte varer som merkes som gull, kan være av enda dårligere kvalitet enn det vi har lov til å kalle gull her i Norge.

Mona Maria Løberg

Reparasjon skal koste

Bjarne tar meg med forbi butikken, kontoret og inn til verkstedet. Der får jeg treffe gullsmeden Linn Fahsing. De snakker om hvorvidt folk er villige til å betale for en reparasjon.

– Små ting skal ikke koste noen ting, sier Bjarne. Men å etterisolere to vegger, det skal koste. Man har en annen oppfatning fordi det er så smått.

Gullsmed Linn Fahsing reparerer det du ta vare på. Hun mener at flere vil ha ting reparert når det har blitt litt dyrere å kjøpe noe nytt.

Problemet er at det ofte er billigere å kjøpe nytt. Og sånn er det fordi mye importeres fra land hvor arbeiderne ikke tjener så mye for arbeidet.

– Men det er den tankegangen som må vekk! Det er ingen som ser på kostnaden med å skaffe noe nytt.

Bjarne Møller

Verdifulle ting blir reparert

Linn mener at flere har blitt flinkere til å levere ting inn til reparasjon, og at en del er opptatt av at de har mulighet til å gjøre det. Bunadssølv går igjen. Det har du kanskje arvet, og går ikke av moten. Mange ser verdien av å reparere, særlig fordi gamle smykker og verdisaker har stor affeksjonsverdi i tillegg.

Motene forandrer seg, men det er heldigvis større variasjon i hva folk vil gå med nå, mener Linn. En periode var det moderne med blankt sølv, men nå kan man ta frem de gamle tingene igjen.

Hvis du har lagt mer penger i smykkene, så er du mer villig til å reparere dem, mener Linn Fahsing.

Verkstedet til Gullsmed Møller i TrondheimMona Maria Løberg

Shoppinglyst og politikk

– Vi blir fôra med shoppinglyst, mener Linn.

Et problem er at det legges opp til at vi skal fortsette dagens høye forbruk. Bygge ut, kjøpe nytt, fremfor å ta vare på det vi har. Vi bygger for eksempel ut vindkraft, i stedet for å oppgradere vannkraftverkene først.

– Det er jo helt ekstremt. Hvordan skal vi slutte å interessere oss for å skaffe oss nye ting vi ikke trenger?

Linn Fahsing, gullsmed

En annen ansatt fra kontoret melder seg inn i samtalen. Hun påpeker at tilgjengelighet har stor innvirkning på kjøpelysten, og minnes en tid da butikken stengte kl. 17 på hverdager og kl. 13 på lørdager.

– Men vi gikk ikke sulte for det! sier hun bestemt. Og de som jobber i butikken hadde vært glade for det. Det kunne politikerne ha endra, mener hun.

De store kjøpesentrene trekker mange kunder, men reparatørene har ikke råd til å overleve med så høy husleie som de tar. Men det kan endres politisk, mener Linn.

Skal du drive kjøpesenter, så må du sette av tre lokaler til de som leverer ulike tjenester, foreslår hun.

Selv brukte Linn lang tid på å finne en jobb som håndverker. I dag får du utdanning, men det er få jobber i andre enden. Linn håper på endring. Kanskje kunne bruktbutikkene begynt å ansette reparatører som fikser ting, så mer kan selges og mindre kastes.

Finhetsstempel og ansvarsmerke

Edelmetalloven krever at varer av edelt metall skal ha et finhetsstempel, som viser hvor rent metallet er. Og det er kun varene som følger kravene til renhet, som skal stemples. Disse skal merkes med et ansvarsmerke som er registrert hos Patensstyret. Disse kravene gjelder ikke når varene er importert fra en EØS-stat, for da gjelder reglene i landet hvor varene produseres.

Karat og finhetsstempel for gull

24 karat gull betyr at alt er rent gull. 18 karat er ¾ gull og resten er andre metaller, f.eks sølv, kobber, bronse. Mens 9 karat er kun 1/3 gull.

999  – 24 karat gull
916 –  22 karat gull
750  – 18 karat gull
585 – 14 karat gull
375 – 9 Karat gull

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart