Slik kan du fikse mobilen din

Er skjermen knust? Har batteriet gitt opp? Har du løse knapper, sprekk i deksel eller fungerer ikke antennen? Iphone, Samsung, Sony og de fleste andre telefoner kan fikses. Les vår guide, og gjør det selv!

Knust mobilskjerm
Denne mobilen kan bli som ny ved litt egeninnsats ... Foto: Michael Mandiberg/Creative Commons-lisens
Tid:
Circa 1 time
Vanskelighetsgrad: Medium
Utstyrsliste:

Reservedel og diverse verktøy

For mange er alternativet å kjøpe en ny telefon hvis telefonen slutter å virke. For den nevenyttige og «uredde» er det masse å spare på å fiske mobilen selv. Dessuten er det bra for miljøet!

Å åpne en smarttelefon kan virke skremmende. Men sannheten er at det slett ikke er så vanskelig å bytte ut slitte eller ødelagte deler som man kanskje skulle tro. Noen telefoner kan være vanskelige å åpne, men det finnes spesialverktøy som kan kjøpes for en billig penge når du kjøper reservedelene. Og når du først har åpnet den, er det ofte enkelt å bytte ut den aktuelle delen. Det finnes nemlig mange gjør-det-selv-videoer som leder deg trygt gjennom hele operasjonen.

Tips! En ting du skal være klar over før du begynner, er at noen leverandører opphever garantien på telefonen hvis du åpner den selv. Er telefonen ganske ny, bør du vurdere å levere den inn til en sertifisert reparatør.

Slik går du frem:

 • Steg 1

  Det første du må ta stilling til er om du skal sende telefonen til reparasjon hos en profesjonell reparatør, eller om du skal prøve å gjøre jobben selv.

 • Steg 2

  Velg leverandør av reservedeler. Det finnes en rekke forskjellige tilbydere. Noen har også garantier på delene sine. Det kan være lurt å søke flere steder, for prisene varierer. Her er noen alternativer:

  www.ifixit.com

  http://www.formymobile.co.uk/

  www.ebay.com og www.amazon.com vil du finne et rikt utvalg av reservedeler til de fleste mobiltelefoner.

 • Steg 3

  Bestill riktig del. Før du bestiller, må du være helt sikker på at det er riktig del. Bruk hele typebetegnelsen, for eksempel: «Sony Xperia 10», «Samsung Galaxy S10», «iPhone 6» eller «Nokia Lumia 930» når du søker deg frem.

 • Steg 4

  Bestill riktig verktøy. For noen telefoner trengs eget verktøy som du kan kjøpe sammen med reservedelene. Det koster ikke mye.

 • Steg 5

  Vent på pakke i posten :-)

 • Steg 6

  Følg gjør-det-selv-videoen eller fremgangsmåten som du finner på siden du bestilte delene på. Det ligger også en drøss med videoer på youtube, bare søk på modellen din! Eks: «Nokia Lumia 930» «screen» «replace».

 • Steg 7

  Gå sakte frem, og pass på at du tar vare på alle skruene. En måte å gjøre det på er å legge skruene og delene etter hverandre i den rekkefølgen du skrudde dem ut. Følg instruksjonene nøye!

 • Steg 8

  Sett telefonen sammen. Så er det bare å glede seg til neste fikse-utfordring!

   

   

  Skifte skjerm på en iPhone 5s? Se denne videoen!

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør som kan hjelpe deg!

Hva vil du fikse?