Gjenbruk av white spirit

Visste du at white spirit brukt til penselrens kan brukes om igjen?

Bilde av to malerkoster som står i glass til rens

Tid:

5 minutter + hviletid

Vanskelighetsgrad:

Lett

Utstyrsliste:

En gammel nylonstrømpe, To kanner/beholdere med lokk, White spirit forurenset av maling

Har du renset penslene dine i white spirit og lurer på hva skal gjøre med restene? White spirit forurenset med maling er slettes ikke oppbrukt. Ved å gjenbruke den utsetter du også turen til miljøstasjonen. White spirit inneholder nemlig løsemidler og restene skal derfor leveres som farlig avfall.

Slik går du frem for å gjenbruke white spiriten.

Hell den brukte white spiriten med malingrester over i en kanne med lokk. White spirit skal alltid oppbevares i en tett beholder, ellers vil løsemidlene fordunste.

Merk beholderen «brukt» med en tusj, så går det ikke i surr. Hver gang du har med brukt white spirit heller du det over i den brukte beholderen. 

Når beholderen har stått en stund, vil malingsrestene ha sunket til bunnen. Du kan da helle den tilnærmet klare væsken på toppen forsiktig fra den brukte beholderen over i en annen beholder. 

Hvis du ikke vil vente til malingen legger seg som bunnfall, kan du sile ut malingsrestene ved å helle white spiriten med malingrester igjennom en nylonstrømpe. 

Den klare væsken i den nye beholderen merker du «silt for maling», den er nå klar til bruk igjen. Litt misfarget, men ellers like god som ny.

Metoden kan brukes mange ganger, helt til løsemidlene er fordunstet. Du vil da merke at den resirkulerte væsken ikke lenger løser opp maling. 

Kilde: Heller du dette ut i vasken? – Oppussing (klikk.no)

Og der var vi i boks!

Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart