Hvordan fjerne nupper på klær

Nuppete klær fikser du enkelt ved hjelp av en skarp barberhøvel.

Tid:

5-10 minutter

Vanskelighetsgrad:

Lett

Utstyrsliste:

Skarp barberhøvel

Nupper på klær oppstår når klesfibre i ulik lengde eller kvalitet gnisser mot hverandre og danner en floke. Derfor er områder hvor klærne gnisser mot noe annet, som armhulen, mer utsatt enn andre steder.

Det er først og fremst på klær av blandingsmaterialer at nupper oppstår, på grunn av den blandete fibersammensetningen. Når nuppene først er et faktum er ikke gode råd dyre. Alt du trenger er en skarp barberhøvel for å få tilbake et nuppefritt plagg.

Legg plagget med nupper på et flatt underlag, eller ha det på deg.

Dra barberhøvelen forsiktig over nuppene. Ikke press for hardt, da risikerer du å skade fibrene i plagget. Barberbladet i høvelen sørger for at fibrene som holder nuppene kuttes rett av, uten at fibrene blir dratt utover.

Rens barberbladet med jevne mellomrom for oppsamlede nupper.

Det er viktig å bruke en skarp høvel slik at man unngår å dra i nuppene. Av samme årsak er det å nappe bort nuppene for hånd  i utgangspunktet ikke å anbefale. Når du drar i nuppene er det fare for å skade de gjenværende fibrene i plagget. I tillegg vil nappingen resultere i at fibrene som festet nuppen blir strukket utover, og den løse enden vil derfor lett kunne floke seg og danne nye nupper. 

Kilde: Genser: Barberhøvelen fikser nuppete klær (kk.no)


Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart