Miljøvennlig preparering av ski

Den mest miljøvennlige metoden er stålsikling.

Tid:

15-20 minutter

Vanskelighetsgrad:

Vanskelig

Utstyrsliste:

Smøreprofil eller bord, Stål- eller bronsebørste, Stålsikle

Det finnes mange alternativer for å preparere ski, med alt fra glider til pulver. I denne guiden ser vi nærmere på et mer miljøvennlig alternativ som har dukket opp de siste årene, nemlig stålsikling.

Stålsikling er litt vanskeligere enn tradisjonell preparering, så hvis du er usikker bør du kontakte en profesjonell aktør som kan lære deg riktig teknikk – eller gjøre det for deg.

Det er likevel fullt mulig å gjøre dette selv. Stålsikling går ut på å skrape av det tørre/oksiderte belegget under skiene, som kommer etter at skiene har blitt brukt en tid. Du får da frem frisk polyetylen med en glatt finish som gir gode glideegenskaper.

OBS: Feil teknikk eller bruk av stålsikle kan føre til store skader på skiene. Be heller om hjelp hvis du ikke føler deg sikker på teknikken. 

Fest skien godt fast i en stabil smøreprofil eller et bord. Du bør ha godt lys når du starter arbeidet.

Stålsiklen legges i en lav 45° vinkel mot skien. Stålsiklen dras så i en forholdsvis rask bevegelse fra skituppen og bakover, ca. halve skien i ett drag.

Flytt deg så til enden av skien og ta siste halvdel fra der du slapp i ett drag. Dette gjentas til skisålen er helt plan. Husk at kreftene brukes i skiens lengderetning, altså ikke trykk hardt ned mot sålen når du sikler.

Avslutt deretter med ca. 15-20 drag hvor du benytter en myk stål- eller bronsebørste. Dragene skal gå fra tuppen av skien og bakover.

Her får du en enkel videoinnføring i teknikk og riktig fremgangsmåte ved stålsikling av ski:

Kilde: Topp glid uten glider! – Norske Ski


Og der var vi i boks!

Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart