Rengjøring av malerpensler og maleruller

Rengjøring og oppbevaring av malerutstyr trenger verken være vanskelig eller å involvere løsemidler.

Tid:

10 minutter + ventetid

Vanskelighetsgrad:

Lett

Utstyrsliste:

Grønnsåpe/brunsåpe, Gummistrikk, Plastposte/plastfolie, Syltetøyglass eller lignende, vann

Det er ingen grunn til å kaste malerutstyret når jobben er unnagjort. En god malerkost kan brukes om og om igjen. Det er både enkelt og miljøvennlig å rengjøre og oppbevare malerutstyret på en smart måte, slik at du unngår stivnete og ødelagte malingsbørster. 

Her får du oppskriften på hvordan du sikrer malerpenslene og malerullene et langt arbeidsliv, helt uten bruk av løsemidler. 

Obs! Husk at malingrester skal leveres inn som farlig avfall. Det gjelder også rester av white spirit eller penselens. Gå inn på sortere.no for å finne ditt nærmeste innleveringssted.

Oppbevaring av malerutstyr når du skal ta en pause fra malerjobben i noen timer eller til neste dag: 

Skrap og stryk av så mye som mulig av malingen fra kosten eller rullen. Bruk for eksempel en rørepinne til å skrape av malingen.

Alternativ 1: Pakk inn i plast. Fukt malerpenselen eller rullen ved å dyppe den i vann. Legg penselen eller rullen i en plastpose, press ut luften og knyt igjen slik at det blir lufttett.

Det fungerer også å pakke inn penselen eller rullen i plastfolie. Hvis du har pakket den godt inn vil den holde seg myk til neste dag.

Alternativ 2: Sett penselen eller rullen i vann. Ta syltetøyglass, avkappet flaske eller lignende, fyll beholderen med vann, og sett penselen oppi. Vannet skal dekke hele busten på penselen (husk å ta høyde for at noe av vannet vil fordampe). 

Vannet forhindrer at luft kommer i kontakt med malingen, og malingen vil derfor ikke stivne. Kosten holder seg myk og er klar til å male videre neste dag.

Rensing av malerpensler og ruller etter endt malejobb (eller ved lengre opphold i malingen)

Ved bruk av vannbasert maling:

Skrap og stryk av så mye som mulig av malingen fra kosten eller rullen. Bruk for eksempel en rørepinne til å skrape av malingen. Avslutt med å stryke av resterende overflødig maling på en avis eller lignende. 

Sett deretter penselen eller rullen i vann slik at resten av malingen får løst seg opp. Trykk penselen forsiktig ned og bøy busten i alle retninger, slik at vannet kommer til overalt. Gjenta noen ganger om nødvendig.

Ta penselen eller rullen ut og vask de aller siste malingrestene med såpe og vann.

La dem gjerne tørke hengende. Da beholder kosten formen og du unngår at vann samler seg i kosthodet, noe som potensielt kan ødelegge limingen. 

Når penslene er rene og tørre smører du dem inn med grønnsåpe før du legger dem bort. 

Ved bruk av oljebasert maling:

Skrap og stryk av så mye som mulig av malingen fra kosten eller rullen. Bruk for eksempel en rørepinne til å skrape av malingen. Avslutt med å stryke av resterende overflødig maling på en avis eller lignende.

Alternativ 1: Sett deretter penselen eller rullen i en beholder med grønnsåpe. Du kan blande litt vann i grønnsåpne, men blandingen bør inneholde mer grønnsåpe enn vann. Det er såpen som løser opp malingen. 

Bøy busten på penselen frem og tilbake slik at grønnsåpen kommer til og malingen løses opp. La penslene stå noen timer, gjerne over natta eller lenger, og beveg penslene innemellom for å få ut malingen i busten. Bytt grønnsåpevann om nødvendig. Skyll deretter i vann slik at alle malingrester blir borte.

Alternativ 2: Smør penselen eller rullen inn i et tykt lag med brunsåpe (hard «grønnsåpe» på boks), og pakk deretter penselen med såpe inn i plast slik at det blir lufttomt og lufttett. Etter at penselen/rullen har ligget slik i et par dager, kan du fjerne plasten og skylle kosten ren.

La dem gjerne tørke hengende. Da beholder kosten formen og du unngår at vann samler seg i kostholdet, noe som potensielt kan ødelegge limingen. 

Når penslene er rene og tørre smører du dem inn med grønnsåpe før du legger dem bort. 

Oppbevaring av malerpensler og ruller:

  • Sørg for at penslene og rullene er rene for malingrester og tørre før du legger dem bort
  • Oppbevar gjerne pensler og ruller i en tett plastpose 
  • Ikke oppbevar pensler stående på busten. Da vil de miste fasongen. Oppbevar malerpenslene stående med busten opp, hengende eller liggende. 
  • Slå en strikk rundt busten på malingskostene så holder de fasongen enda bedre. 

Tips til håndvasken!

Du trenger ingen skadelige løsemidler for å bli kvitt malingsøl. Har du sølt oljebasert maling på hendene, kan du for eksempel bruke vegetabilsk matolje til å fjerne malingen. Du kan også bruke grønnsåpe. Bra for miljøet og bra for huden din.

Tips for størknede pensler!

Har du en pensel med størknet maling? Da kan du prøve å myke opp penselen ved å smøre penselen inn med fast brunsåpe som for eksempel Krystal fast  (den tykke «grønnsåpen» som selges på boks), for så og pakke kosten med såpe inn i plastfolie og la den hvile slik et par dager. Pakk den ut igjen etter et par dager og skyll med vann. Kosten er nå forhåpentligvis brukbar igjen.


Og der var vi i boks!

Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart