Unngå møllangrep på tekstiler

Møllangrep etterlater hull i klær og møbler. Forebygging av møll er derfor viktig hvis du vil ta vare på tekstilene dine.

Tid:

5 minutter

Vanskelighetsgrad:

Lett

Utstyrsliste:

Eukalyptusolje, Gode klesoppbevaringsvaner, Lavendel, Nellikspiker, Sedertre møllkuler, Små bomullsposer

Klesmøll er i følge Folkehelseinstituttet det insektet som gjør størst skade på tekstiler i Norge. Du har kanskje opplevd å finne frem ulltøy fra skapet og oppdaget at de har hull i seg, som ikke var der da du la dem inn? 

Møll går etter materialer som stammer fra dyr, som for eksempel ulltøy, filt og pels. De er ikke interessert i bomull og syntetiske stoffer. For å ta vare på tekstiler er det viktig å forebygge møllangrep. Det kan du gjøre på følgende måte.

Rengjør

Sørg for at ullklær er vasket og rene før du legger dem bort for sesongen. Møll foretrekker skitne tekstiler fordi skitt som matrester og svette gir ekstra næring.

Rist og støvsug

Rist utsatte klær godt før du legger dem bort. På den måten får du ristet bort eventuelle møll-egg. Klær som brukes regelmessig er mindre utsatt for møllangrep da eventuelle møll-egg vil ristes av ved bruk. Møll-egg utvikler seg til å bli møll-larver, og det er disse larvene som spiser ullen. Større ulltekstiler som sofaer og tepper bør regelmessig gås over med støvsuger i kriker og kroker.

Bruk lufttette poser

Pakk utsatte plagg inn i lufttette poser før de legges bort for sesongen. Dette er en effektiv metode for å unngå legging og utvikling av møll-egg i klærne.

Insektsforbyggende blanding

Finn frem en liten bomullspose og putt oppi en møllkule, fire nellikspirer og en kvast lavendel og drypp over et par dråper eukalyptusolje. Lukk posen og legg eller heng den på en knagg i skapet. Skift ut lavendel og eukalyptus annenhver måned. Bytt ut resten en gang i året. 

Obs! Tidligere ble møllkuler laget med stoffet Naftalin, et stoff som er helse – og miljøskadelig  i tillegg til at det setter lukt på klærne. Det er derfor viktig å forsikre seg om at møllkulene man benytter ikke inneholder Naftalin.


Og der var vi i boks!

Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart