Gjenoppliv en druknet mobil

Har du sølt vann på, eller gitt telefonen din en ufrivillig dukkert? Det kan være håp, men du må handle raskt.

Tid:

Ett til to døgn.

Vanskelighetsgrad:

Lett

Utstyrsliste:

En dose flaks, Papir/håndlke, Rå ris i en pose

Det første du bør gjøre er å fjerne alle strømkilder for å minimere skade.  Det beste er å ta ut batteriet. Hvis batteriet ikke lar seg fjerne enkelt (som på en Iphone) bør du prøve å skru av telefonen.

Fjern løse komponenter. Ta ut SIM-kort og eventuelt minnekort hvis det lar seg gjøre. Fjern eventuelle øretelefoner og deksler etc., slik at telefonen får luftet seg og fuktighet kan slippe ut. 

Tørk bort synlig vann/væske med håndkle eller papir. Du kan også bruke en støvsuger for å suge ut vann. Husk at mobilen må behandles på en måte som forhindrer at fukt trekker lenger inn. Det er derfor ingen god idé å riste mobilen eller å bruke hårføner. 

Hjelp mobilen med å bli kvitt resterende fukt. En mulighet er å fylle en pose med rå ris (eller noe annet fukttiltrekkende som ikke skader mobilen), for så å legge mobil og batteri sammen med risen oppi posen. Deretter lukker du posen.

La mobilen ligge i posen med i ris i minst 24 timer, og vend den innimellom. Du kan også bruke en stekeovn til å «bake» ut fuktigheten som har satt seg langt inn, og som ikke direkte blir eksponert for luft. 

Stekeovn bør kun brukes på telefoner hvor man kan fjerne batteriet. 

Ved bruk av stekeovn må du passe på at temperaturen ikke overstiger 70 grader. For høy varme vil kunne gjøre skade på mobilen. En annen metode  for å bli kvitt fukt er å la mobilen bli liggende og lufttørke i noen dager. 

Først når fukten er borte kan du sette batteriet på plass og prøve å skru på mobilen. Det kan ta to til tre døgn (litt kortere med risposen) før fukten er borte.

Det er viktig å være tålmodig, slik at du ikke ødelegger telefonen ved å sette inn batteriet/skru på telefonen for tidlig. All strøm som tilføres fuktig elektronikk kan lage permanent skade på telefonen.

Hvis telefonen slår seg på, men touch-skjermen ikke reagerer på berøring, kan du prøve følgende: Ta ut batteriet, hold inn AV/PÅ-knappen i ett minutt, sett batteriet tilbake og slå på telefonen.

Gjenta dette flere ganger hvis det ikke hjelper den første gangen. 

Hvis telefonen ikke våkner inne en uke bør du ta kontakt med et mobilverksted eller lignende.


Og der var vi i boks!

Takk for at du fikser!

Du har nå spart miljøet for naturinngrep og klimautslipp! Har du lyst til å gjøre mer for miljøet?

Trenger du en reparatør?

Søk i vår oversikt over reparatører som fikser klær, møbler, sykler og elektronikk.

Eller se på kart

Se på kart