Rengjøring og vask av jerngryte og jernpanne

Hvordan skal man egentlig rengjøre og vedlikeholde jerngryter?

jerngryte
Tid:
5-10 minutter etter bruk, ca 30 min en gang i året
Vanskelighetsgrad: Lett
Utstyrsliste:

Tørkepapir, smaksnøytral olje, zalo, salt og stålull.

Det er mange meninger om hvordan støpejernsgryter- og panner skal rengjøres og vedlikeholdes. Du har kanskje hørt at man aldri skal bruke såpe og at jern ruster i kontakt med salt? Noen ganger det faktisk akkurat dette man trenger.

Hvordan rengjøre etter daglig bruk?

  • Steg 1

    Hvis du ikke har svidd maten rengjør du gryta med varmt vann og en plastskrubb.

  • Steg 2

    Gryta må være helt tørr før den settes bort. Det gjør du enkelt ved å sette den på en varm plate i noen minutter.

  • Steg 3

    Når du ser at gryta mister ”glansen” som beskytter jernet bruker du tørkepapir med litt nøytral matolje til å smøre den inn.

     

     

    Lukter gryta vondt?

  • Steg 1

    Fyll gryta med vann og kok opp.

  • Steg 2

    La det koke noen minutter før du tømmer ut vannet.

  • Steg 3

    Lukter det fremdeles må gryta skrubbes med for eksempel Zalo.

  • Steg 4

    Skyll veldig grundig, eller fyll gryta med vann og kok opp.

  • Steg 5

    Etter denne behandlingen må gryta settes inn med fett. Se nederst.

     

     

    Har du brent fast matrester?

  • Steg 1

    Denne metoden oser ganske kraftig, så det kan være lurt å koble ut brannvarsleren.

  • Steg 2

    Dekk gryta eller panna med 1 cm fint salt.

  • Steg 3

    Sett plata på maks og la matrestene brenne seg inn i saltet.

  • Steg 4

    Bruk en metallgjenstand til å skrape løs det som løsner.

  • Steg 5

    Fjern saltet og vask panna i varmt vann.

  • Steg 6

    Tørk godt og sett inn med fett. Se under.

  • Steg 7

    Koble på brannvarsleren igjen.

     

     

    Er jerngryta rustet eller veldig skitten?

  • Steg 1

    Fyll jerngryta med lunket såpevann og la det stå i 10 minutter.

  • Steg 2

    Bruk metallredskap til å skrape vekk all skitt eller rust.

  • Steg 3

    Skyll gryta og bruk stålull under rennende lunket vann, gni til gryta føles glatt i bunnen.

  • Steg 4

    Fyll med vann, kok opp, tøm, tørk og sett inn med fett. Se under.

     

     

    Sånn setter du inn jerngryta med fett:

  • Steg 1

    Sett rengjort jerngryte på komfyren og hell i 1 cm med nøytral matolje, for eksempel solsikkeolje.

  • Steg 2

    Skru plata på maks.

  • Steg 3

    Når oljen er lunken dypper du tørkerull i den og gnir inn kantene med olje.

  • Steg 4

    La gryta stå på den varme plata til det begynner å ryke kraftig, vend litt på den så oljen kommer oppover kantene.

  • Steg 5

    Skru av plata og la det avkjøles til olja holder 40-50 grader.

  • Steg 6

    Tøm ut overflødig olje, bruk et nytt tørkepapir og gni godt i gryta så oljen fordeles.

     

     

    Hvis du bruker induksjonskomfyr bør du bruke de vanlige platene til dette, da metallet i gryta ikke blir varmt nok når det brukes induksjon.

     

    Kilde:

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør som kan hjelpe deg!

Hva vil du fikse?