Rengjøring og vask av jerngryte og jernpanne
Hvordan skal man egentlig rengjøre og vedlikeholde jerngryter?

Tørkepapir, smaksnøytral olje, zalo, salt og stålull.
Det er mange meninger om hvordan støpejernsgryter- og panner skal rengjøres og vedlikeholdes. Du har kanskje hørt at man aldri skal bruke såpe og at jern ruster i kontakt med salt? Noen ganger det faktisk akkurat dette man trenger.
Hvordan rengjøre etter daglig bruk?
Steg 1
Hvis du ikke har svidd maten rengjør du gryta med varmt vann og en plastskrubb.
Steg 2
Gryta må være helt tørr før den settes bort. Det gjør du enkelt ved å sette den på en varm plate i noen minutter.
Steg 3
Når du ser at gryta mister ”glansen” som beskytter jernet bruker du tørkepapir med litt nøytral matolje til å smøre den inn.
Lukter gryta vondt?
Steg 1
Fyll gryta med vann og kok opp.
Steg 2
La det koke noen minutter før du tømmer ut vannet.
Steg 3
Lukter det fremdeles må gryta skrubbes med for eksempel Zalo.
Steg 4
Skyll veldig grundig, eller fyll gryta med vann og kok opp.
Steg 5
Etter denne behandlingen må gryta settes inn med fett. Se nederst.
Har du brent fast matrester?
Steg 1
Denne metoden oser ganske kraftig, så det kan være lurt å koble ut brannvarsleren.
Steg 2
Dekk gryta eller panna med 1 cm fint salt.
Steg 3
Sett plata på maks og la matrestene brenne seg inn i saltet.
Steg 4
Bruk en metallgjenstand til å skrape løs det som løsner.
Steg 5
Fjern saltet og vask panna i varmt vann.
Steg 6
Tørk godt og sett inn med fett. Se under.
Steg 7
Koble på brannvarsleren igjen.
Er jerngryta rustet eller veldig skitten?
Steg 1
Fyll jerngryta med lunket såpevann og la det stå i 10 minutter.
Steg 2
Bruk metallredskap til å skrape vekk all skitt eller rust.
Steg 3
Skyll gryta og bruk stålull under rennende lunket vann, gni til gryta føles glatt i bunnen.
Steg 4
Fyll med vann, kok opp, tøm, tørk og sett inn med fett. Se under.
Sånn setter du inn jerngryta med fett:
Steg 1
Sett rengjort jerngryte på komfyren og hell i 1 cm med nøytral matolje, for eksempel solsikkeolje.
Steg 2
Skru plata på maks.
Steg 3
Når oljen er lunken dypper du tørkerull i den og gnir inn kantene med olje.
Steg 4
La gryta stå på den varme plata til det begynner å ryke kraftig, vend litt på den så oljen kommer oppover kantene.
Steg 5
Skru av plata og la det avkjøles til olja holder 40-50 grader.
Steg 6
Tøm ut overflødig olje, bruk et nytt tørkepapir og gni godt i gryta så oljen fordeles.
Hvis du bruker induksjonskomfyr bør du bruke de vanlige platene til dette, da metallet i gryta ikke blir varmt nok når det brukes induksjon.
Og der var vi i boks!
Funket det ikke?
Gi oss tilbakemelding: post@tavarepadetduhar.no