Utstyrsliste: Tørkepapir, smaksnøytral olje, zalo, salt, stålull.

Antatt tidsbruk: 5-10 minutter etter bruk, ca 30 min en gang i året

Det er mange meninger om hvordan støpejernsgryter- og panner skal rengjøres og vedlikeholdes. Du har kanskje hørt at man aldri skal bruke såpe og at jern ruster i kontakt med salt? Noen ganger det faktisk akkurat dette man trenger.

Hvordan rengjøre etter daglig bruk?

  1. Hvis du ikke har svidd maten rengjør du gryta med varmt vann og en plastskrubb.
  2. Gryta må være helt tørr før den settes bort. Det gjør du enkelt ved å sette den på en varm plate i noen minutter.
  3. Når du ser at gryta mister ”glansen” som beskytter jernet bruker du tørkepapir med litt nøytral matolje til å smøre den inn.

Lukter gryta vondt?

  1. Fyll gryta med vann og kok opp.
  2. La det koke noen minutter før du tømmer ut vannet.
  3. Lukter det fremdeles må gryta skrubbes med for eksempel Zalo.
  4. Skyll veldig grundig, eller fyll gryta med vann og kok opp.
  5. Etter denne behandlingen må gryta settes inn med fett. Se nederst.

Har du brent fast matrester?

  1. Denne metoden oser ganske kraftig, så det kan være lurt å koble ut brannvarsleren.
  2. Dekk gryta eller panna med 1 cm fint salt.
  3. Sett plata på maks og la matrestene brenne seg inn i saltet.
  4. Bruk en metallgjenstand til å skrape løs det som løsner.
  5. Fjern saltet og vask panna i varmt vann.
  6. Tørk godt og sett inn med fett. Se under.
  7. Koble på brannvarsleren igjen.

Er jerngryta rustet eller veldig skitten?

  1. Fyll jerngryta med lunket såpevann og la det stå i 10 minutter.
  2. Bruk metallredskap til å skrape vekk all skitt eller rust.
  3. Skyll gryta og bruk stålull under rennende lunket vann, gni til gryta føles glatt i bunnen.
  4. Fyll med vann, kok opp, tøm, tørk og sett inn med fett. Se under.

Sånn setter du inn jerngryta med fett:

  1. Sett rengjort jerngryte på komfyren og hell i 1 cm med nøytral matolje, for eksempel solsikkeolje.
  2. Skru plata på maks.
  3. Når oljen er lunken dypper du tørkerull i den og gnir inn kantene med olje.
  4. La gryta stå på den varme plata til det begynner å ryke kraftig, vend litt på den så oljen kommer oppover kantene.
  5. Skru av plata og la det avkjøles til olja holder 40-50 grader.
  6. Tøm ut overflødig olje, bruk et nytt tørkepapir og gni godt i gryta så oljen fordeles.

Hvis du bruker induksjonskomfyr bør du bruke de vanlige platene til dette, da metallet i gryta ikke blir varmt nok når det brukes induksjon.

Kilde: http://www.80dager.no/teknikker/jerngryte.shtml

 

 

Forbehold om innhold