Stinkende sko?

Det er ikke noe gøy med fottøy som lukter surt. Heldigvis finnes det gode råd, både for å forebygge og for å fjerne lukt som har satt seg

sko
Tid:
5 minutter + ventetid
Vanskelighetsgrad: Lett
Utstyrsliste:

Avispapir/plastpose/fryser/et par rene bomullssokker/potetmel/bakepulver/eddik/vaskemaskin (avhengig av metoden man velger)

Det skal ikke mye til før det setter seg vond lukt i sko og annet fottøy. Alle føtter svetter, og denne svetten kombinert med fuktige, varme og gjerne mørke omgivelser skaper perfekt grobunn for hudens bakterier. "Tåfis" skyldes vekst av ufarlige bakterier. Selve lukten kommer fra biprodukter som dannes når bakteriene bryter ned svette. Følger du noen enkle forhåndsregler kan du imidlertid forebygge de verste luktproblemene. Det finnes heldigvis også gode råd for hvordan man fjerner lukt når den først har satt seg, som når man har tråkket rundt i våte sko en hel dag. 

Forebyggende tiltak: 

 • Ikke bruk fuktige sko. Sørg for at skoene får tørke mellom hver gangs bruk. Legg gjerne litt avispapir i som kan absorbere fukt, slik at de tørker raskere. 
 • La skoene få hvile. Ikke bruk samme sko to dager på rad. 
 • La føttene og skoene få lufte seg så ofte som mulig. Hvis det er mulig er det lurt å ta av seg skoene i løpet av arbeids eller skoledagen, for å la sko og føtter få lufte seg. La alltid skoene få lufte seg etter bruk. 
 • Ha på rene sokker hver dag, og velg sokker som puster. Sokker av naturlig fiber, som bomull eller ull, puster bedre enn kunstfiber. Dette gir føttene mer luft, og dermed også mindre svetteproduksjon. Skal du ha et hard og svett treningsøkt kan det være lurt med et par løpesokker eller lignende, som er laget av stoff som puster og samtidig transportere svette bor fra kroppen. Bumull puster, men det transporterer ikke fukt bort. 
 • Oppbevar skoene i tørre omgivelsen, og med tilgang på luft slik at eventuell fuktighet får tørket. Ikke oppbevar sko i plastposer eller andre ikke-pustende materialer etter bruk, da stenger du fukten i skoene inne og danner et yndet miljø for bakterievekst. 
 • Hvis det er mulig å ta ut innersålen, kan det være en god ide å ta denne ut med jevne mellomrom og vaske den med en blanding av eddik og vann. La dem tørke helt før du legger dem inn i skoene igjen. 
 • Velg sko med pustende materialer som for eksempel bomull, lin, lær og hemp. 
 • Vær nøye med fotvasken.
 • Ikke putt illeluktende føtter i nye sko, da vil svette og lukt raskt sette seg i de nye skoene. Vask føttene godt først.

Fjerne vond lukt når den har satt seg: 

Sko som kan vaskes i maskin: 

 • Steg 1

  La skoene få en runde i vaskemaskinen. Tøysko kan i de fleste tilfeller vaskes i vaskemaskinen på finvask med lav temperatur og med et mildt vaskemiddel. Fjern lisser, putt sko og lisser i en vaskepose eller et putevar, og sleng dem i vaskemaskinen.

 • Steg 2

  La dem stå og lufttørke når vasken er ferdig. Hvis du putter avispapir eller lignende inn i skoen mens de tørker sørger du for at de beholder formen. Det er viktig at skoene er helt tørre før du tar dem i bruk igjen.

 • Steg 3

  For å ta knekken på de siste bakteriene kan det være lurt å la de tørkede skoene ligge en stund i fryseren før du tar dem i bruk igjen. Dette skal visst nok fjerne vond lukt. Putt skoene inn i en tett plastpose, knyt igjen og legg posen i fryseren. La skoene ligge i fryseren til over natta. 

   

  Sko som ikke tåler vask: 

 • Steg 1

  Tørk av skoen med en fuktig klut.

 • Steg 2

  Legg dem i en pose, knyt igjen, og legg posen med skoene i fryseren over natta. Dette skal visst nok fjerne lukten.

 • Steg 3

   

  Hvis skoene fortsatt lukter, kan du prøve å drepe de siste bakteriene med eddik. Finn frem en sprayflaske, fyll den med en blanding av halvparten eddik og halvparten varmtvann. Spray innsiden av skoene med blandingen. Tips! Hvis skoene nå lukter sterkt av eddik kan du fjerne eddiklukten ved å legge en ren bomullssokk fylt med enten kattesand eller en blanding av bakepulver og potetmel (blandingsforhold 1/5) i skoen. Dette vil absorbere både fuktighet og lukt. 

   

   

  Andre tips: 

  • Dryss bakepulver inni skoene, og la dem stå over natta. Bakepulveret vil absorbere fukt i skoene og redusere den vonde lukten. Husk å børste av bakepulveret før du bruker skoene neste dag. 
  • Godlukt. Krøll sammen avispapir, dryss noen dråper vaniljeekstrakt eller lignende over papiret og putt avispapiret inn i skoene. Du kan også bruke appelsinskall, sitronskall eller mandarinskall. La det stå over natta. Avispapiret vil trekke til seg eventuell fukt og vaniljen vil etterlate en frisk lukt i skoene. 
  • Fyll skoen med kaffebønner og la dem stå i noen dager. Kaffebønnene skal visstnok, på grunn av oljen som bønnene frigjør, absorbere lukten og etterlate en deilig kaffedunst. 

   

  Kilder:

  1.

  2.

Og der var vi i boks!

Fikk du ikke fikset det selv? Finn en lokal reparatør som kan hjelpe deg!

Hva vil du fikse?