Naturvernforbundet er landets største miljøorganisasjon med over 35.000 medlemmer. I over 100 år har vi jobbet bredt for å ta vare på naturen. Å redusere forbruket vårt er blitt en stadig viktigere del av det arbeidet. Med disse nettsidene ønsker vi å gjøre det lettere for deg å endre dine forbruksvaner. Bli med på reparasjonsrevolusjonen!

I et miljøperspektiv er det nesten alltid best å bruke tingene våre lengst mulig. Naturvernforbundet ønsker å hjelpe deg på veien til å ta vare på tingene dine. Her finner du enkle tips og triks til hvordan du selv kan sørge for godt vedlikehold og enkle reparasjoner. Du finner også en oversikt over reparatører, slik at du kan lett få hjelp til å forlenge levetiden på tingene dine.

Naturvernforbundet jobber også politisk for at det skal bli enklere og billigere å ha tingene våre lenger. Vi har blant annet gått sammen med relevante fagforeninger og krever at politikere må legge til rette for økt reparasjon og at reservedeler må være tilgjengelig.

Både nasjonalt og internasjonalt er politikere enige i at vi må gå fra en lineær til en sirkulær økonomi. Det betyr blant annet at produktene som produseres må vare så lenge som mulig og må kunne repareres, oppgraderes og brukes om igjen før det går til gjenvinning.

Har du lyst til å engasjere deg?

Tre handlinger for et redusert forbruk

Ta vare på det du har! Noen ganger må man kjøpe nytt, men ikke like ofte som vi gjør i dag. Vi kan ha tingene våre lenger ved å reparere dem selv eller å oppsøke en reparatører. Med disse sidene har vi gjort det lettere for deg å reparere og vedlikeholde tingene dine med fiksetips og tips til reparatører over hele landet.

Bruk reklamasjonsretten! Vi har etter loven krav på at tingene varer i minst to år eller fem år (avhengig av type produkt). Dessverre er det få av oss som kjenner og anvender reklamasjonsretten. Sannsynligheten for at du kjøper en ny sko når borrelåsen virker dårlig eller en ny telefon når den svikter etter bare to år, er med andre ord stor! Vår oppfordring er: bruk reklamasjonsretten! Her er en nyttig guide til hvordan du går frem for å klage.

Støtt oss! Politikere har et stort ansvar for å få ned forbruket og det finnes en rekke tiltak de kan gjøre. De kan for eksempel gjøre det billigere og enklere å reparere, selge og kjøpe brukt. Dette jobber vi i Naturvernforbundet for. Vi jobber også internasjonalt gjennom blant annet Friends of the Earth Europe for strenge produktkrav som gjør at ting holder lenger. Støtt oss gjerne i dette arbeidet ved å bli medlem!

Les mer om Naturvernforbundet på våre hovednettsider.