Tette vinduer er et godt klima- og energitiltak og rehabilitering av vinduer kan være like så viktig som utskiftning. Det å skifte glass eller å sette inn ekstra varevinduer er ofte gode alternativer.  

Det kan også være viktig å differansiere på det å skifte bare glasset og det å skifte hele vinduet med listverk og annet dekorativt tilbehør. Det er ofte selve glasset og ikke treverket rundt som gir energigevinst ved utskiftning.

Det er flere hensyn å ta når det kommer til vinduer. Er vinduene fra 80-tallet eller før, inneholder PCB eller har punktert kan det være lurt å skifte de ut med nye. Dette kan være fordelaktig for både miljø og energiforbruk, men man trenger ikke nødvendigvis å bytte ut alle elementene. Eldre treverk kan ha god kvalitet bare de blir vedlikeholdt ordentlig. Spesielt lurt kan det være å ta denne vurderingen om man uansett skal sette igang et større rehabiliteringsprosjekt på boligen.

Det er også viktig å huske på den arkitektonisk viktigheten, så vel som den miljømessige når det kommer til hele vinduet. Vinduer kan være arkitektonisk svært viktige fasadeelementer på eldre bygg. Ulike stilepoker har særegne karaktertrekk og det kan være vanskelig eller umulig å finne gode alternativer. Det kan også være bedre å vedlikeholde og reparere enn å bytte ut treverket til vinduene fra et miljøperspektiv.   

Her skal vi se på noen enkle tips om rehabilitering av gamle vinduer:

 

Hvordan reparere et gammelt vindu:

 

Hvordan fore et vindu:

 

 

Forbehold om innhold